ПОДАЛІ

нар.; разг. подальше

Смотреть больше слов в «Українсько-російському словнику»

ПОДАЛЬШИЙ →← ПОДАГРИЧНИЙ

Смотреть что такое ПОДАЛІ в других словарях:

ПОДАЛІ

ПО́ДАЛІ, присл., розм.1. Віддалік.2. Далі.ПОДА́ЛІ, присл.1. Трохи далі.Іде [Микула] й чує: у церкві дзвонять на тривогу, а десь подалі калатають у ялов... смотреть

ПОДАЛІ

да́лі (пода́лі) від ли́ха (від гріха́). 1. Відсторонюватися від якихось дій, від участі в якій-небудь справі, розмові і т. ін.; уникати чого-небудь неприємного, небезпечного і т. ін. Він (пан) знов був сильний та хитрий ворог, з яким трудно було боротись.. Краще далі од пана і од гріха (М. Коцюбинський). 2. зі сл. трима́тися, держа́тися і под. Осторонь, на віддалі. Первоцвіт обпік Горецького лютим поглядом.., але повернув мовчки до тих, що стояли під явором,— просто відійшов подалі від гріха (М. Ю. Тарновський); Раніше, коли, бувало, на маршах або вночі під час тісняви на переправах виникали звичайні в таких випадках сутички між їздовими різних частин, Хома тримався подалі від гріха (О. Гончар). посла́ти пода́лі (геть, під три чорти́ і т. ін.) кого, лайл. Нечемно, сердито сказати, відповісти комусь. — А як ішов у гості, то дорогою справив малу нужду .. у скверику за рогом, і послав міліціонера подалі (З журналу); Дельфіни контактують з людьми. На вимогу науковця Акульчика дістати червінця до получки дельфін Аванс послав його під три чорти азбукою Морзе (А. Крижанівський); Вербуна .. він зустрів надто холодно і гуляти відмовився, за що той послав його під три чорти і вилив на нього всю свою зневагу (В. Підмогильний).... смотреть

ПОДАЛІ

присл. 1) Трохи далі. 2) Якомога далі. •• Подалі від гріха — якомога далі від кого-, чого-небудь, щоб уникнути неприємностей.

ПОДАЛІ

пр.as far as possible; (трохи далі) somewhat (a little) farther on (away)

ПОДАЛІ

присл. 1》 Трохи далі.2》 Якомога далі.Подалі від гріха — якомога далі від кого-, чого-небудь, щоб уникнути неприємностей.

ПОДАЛІ

Подалі нар. 1) Поодаль. 2) Далѣе. Словарь української мови: в 4-х тт. / За ред. Б. Грінченка. — К., 1907—1909.— Т. 3. — С. 238.

ПОДАЛІ

прислівниктрохи даліподальше

ПОДАЛІ

Bort, borte; fjernt, langt; væk

ПОДАЛІ

пода́лі прислівник незмінювана словникова одиниця

ПОДАЛІ

Borte, bortenfor

ПОДАЛІ

მოშორებით

T: 173